Ota yhteyttä meihin

Halvin sähkösopimus: mistä löytyy halpa sähkö 2023?

Halvin Sähkö 2023

Jokaisen kuluttajan pitäisi vertailla sähkösopimuksia ja kilpailuttaa sähköyhtiöt ennen kuin sähkösopimus allekirjoitetaan. Valitsemalla omaan kohteeseen halvin sähkö ja itselle sopivan sopimuskauden voit varmistaa, että säästät mahdollisimman paljon rahaa sähkölaskussasi. Halvin sähkösopimus löytyy vain vertailemalla ja kilpailuttamalla sähköyhtiöitä ja niiden tarjouksia.

Halvin sähkötarjous kilpailuttamalla

Halvin sähkö löytyy kilpailuttamalla sähkösopimus

Sähkölasku koostuu sähkön hinnasta ja mahdollisesta perusmaksusta. Sähkön hinnassa otetaan huomioon sekä sähkön kilowattihinta että siirtokulut ja niihin liittyvät verot. Kun etsinnässä on halvin sähkötarjous, kuluttajien tulisi kiinnittää huomiota sähkön kilowattihintaan että mahdollisiin perus- ja kuukausimaksuihin. Sähkön siirtomaksuja ja veroja ei voi kilpailuttaa, sillä ne ovat aina samat.

Kilowattihinta voi vaihdella paljon riippuen sähköyhtiöstä. Halvinta sähkösopimusta etsiessä kuluttajan tulisi ottaa huomioon myös saatavilla olevat sopimuskaudet sekä muut elementit, kuten esimerkiksi seuraavat:

  • Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus
  • Kiinteähintainen vai pörssisähkö
  • Yösähkö vai aikasähkö
  • Kausisähkö

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Sähkösopimuksia on olemassa kahdenlaisia: määräaikaisia ja toistaiseksi voimassaolevia. Määräaikainen sopimus on voimassa tietyn määräajan, jonka jälkeen sopimus pitää uusia tai kuluttajan pitää vaihtaa toiseen sähköyhtiöön.

Määräaikainen sopimus on tyypillisesti joko 12 tai 24 kuukautta. Joissakin harvoissa tapauksissa saatat törmätä myös 3, 6 tai 36 kuukauden sopimuksiin. Määräaikainen sopimus on vaikea irtisanoa, sillä ilman kuluja sen irtisanominen onnistuu vain muuton yhteydessä. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun sähkösopimuksia kilpailutetaan.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on tietysti voimassa toistaiseksi. Tällainen sopimus on yleensä mahdollista irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Kiinteähintainen vai pörssisähkö

Sähköä voi ostaa joko kiinteähintaisena tai pörssisähkönä. Vaikka pörssisähkö on tyypillisesti aina se edullisin vaihtoehto, se ei kuitenkaan välttämättä sovi kaikkiin kohteisiin.

Kiinteähintainen sähkö pysyy samanhintaisena aina tietyn aikajakson tai sopimuskauden ajan. Tämä on hyvä vaihtoehto kuluttajille, jotka haluavat ennakoida kuukausittaisen sähkölaskunsa summan. Se on myös halvin sähkösopimus pienessä kerrostaloasunnossa asuville kuluttajille, joiden sähkölaskun summasta suurin osa muodostuu perus- ja kuukausimaksusta.

Pörssisähkö on sähköä, jota ostetaan spot-hinnalla, joka vaihtuu joka tunti. Pörssisähkön hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten kysyntä ja tarjonta. Esimerkiksi talvikuukausien aikana sähkö on kalliimpaa, koska kysyntää on enemmän. Vaikka pörssisähköä käytettäessä sähkölaskun summa voi vaihdella paljon riippuen esimerkiksi vuodenajasta, vuositasolla sähkölaskujen keskiarvo on yleensä edullisempi kuin kiinteähintaisessa sopimuksessa.

Pörssisähkö on halvin sähkösopimus kuluttajille, joilla on suuri kohdetila ja jossa sähkölaskun loppusummasta suurin osa koostuu sähkön kilowattihinnasta.

Yösähkö vai aikasähkö

Aikasähkössä sähköä mitataan perustuen päivä- ja yöjakoon. Päiväsähköä veloitetaan kello 07:00 ja 22:00 välillä, kun taas yösähkön hintaa veloitetaan kello 22:00-07:00. Yösähkö on erityisen hyvä talouksiin, joissa on käytössä käytössä varaava sähkölämmitys. Tämä mahdollistaa yösähkön hyödyntämisen.

Koska yösähkö on edullisempaa, pörssisähköä hyödyntämällä taloudet voivat minimoida sähkölaskun kohdentamalla sähkön käyttöä yöaikaan.

Kausisähkö

Kausisähköstä puhuttaessa tarkoitetaan vuodenaikojen mukaan hinnoitteluaan muuttavaa sähkönmyyntimuotoa. Tyypillisesti kausisähkö on kalliimpaa talvipäivinä, mutta edullisempaa talviöinä sekä muina aikoina.

Halvin sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla

Halvin sähkö vertailemalla sähköyhtiöitä

Paras tapa löytää halvin sähkösopimus on yksinkertaisesti sähkön kilpailutus. Sen voi tehdä helposti itse pyytämällä tarjouksia sähköyhtiöistä. Kun sähköyhtiö on antanut sinulle tarjouksen, voit verrata sitä muihin saamiisi tarjouksiin ja päättää, mikä olisi sinulle sopivin sähkösopimus.

Ennen kuin sähköä lähdetään kilpailuttamaan, kannattaa tarkistaa nykyinen sähkönkulutus aikaisemmista sopimuksista ja laskuista. Näin voit helposti edellisiä tositteita ja laskinta käyttämällä laskea, kuinka paljon voit saada säästöä vaihtamalla toiseen sähkösopimukseen.

Kerrostaloasuntoon on yleensä mahdollista löytää halvin sähkösopimus jo suuntaa-antavan arvion perusteella, mutta omakotitaloissa kannattaa tarkistaa todellinen vuosikulutus siksi, että omakotitalojen sähkönkulutuksen välillä voi olla suuria eroja.

Mikä on halvin sähkösopimus kerrostalossa?

Kerrostalossa halvin sähkösopimus on yleensä kuukausimaksuton yleissähkösopimus tai vaihtoehtoisesti pakettihintainen sopimus. Sähkönkulutus on kerrostaloasunnossa pientä ja itse sähköstä asukas ei yleensä maksa paljon, vaan suurin osa sähkölaskun loppusummasta koostuu perus- ja kuukausimaksuista.

Kun halutaan saada halvin sähkötarjous kerrostaloon, kuluttajan kannattaakin kiinnittää enemmän huomiota kuukausi- ja perusmaksuihin kuin itse sähkön kilowattihintaan.

Mikä on halvin sähkösopimus omakotitalossa?

Etenkin omakotitalossa sähkösopimuksen kilpailuttamisen merkitys korostuu. Kerrostalossa asuvat kuluttajat eivät välttämättä saa suuria vuosisäästöjä sähkösopimuksen kilpailuttamisella, mutta omakotitaloissa asuville tilanne voi olla ihan toinen.

Omakotitalossa lämmitys hoituu yleensä sähköllä, joten halvin sähkötarjous voi tuoda suuria säästöjä vuositasolla. Etenkin omakotitaloissa asuvien tulisi huomioida sähkön kilowattihinta, sillä yleensä sähkölaskusta suurimman summan vie sähkön hinta ja perus- ja kuukausimaksut syövät paljon pienemmän osan.

Pörssisähkön edullisuus kannattaa huomioida

Halvin sähkö saadaan yleensä pörssisähkön avulla. Tämä tapahtuu etenkin silloin, jos sähkön käyttöä on mahdollista optimoida ja kohdistaa lämminvesivaraajan avulla. Pörssisähkössä huonona puolena ovat kuitenkin sen ennustettavuuden huonous sekä hintojen piikki etenkin kylminä talvikuukausina, jolloin kysyntää on enemmän ja sähkön spot-hinta nousee. Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on kuitenkin lähes aina edullisin vaihtoehto.

Halvin sähkötarjous löytyy vertailemalla säännöllisesti

Tämän hetken edullinen sähkösopimus ei välttämättä ole enää se halvin tarjous muutaman kuukauden päästä. Siksi halvimman sähkötarjouksen saamiseksi kuluttajien tulisi tehdä sähkön hintavertailu vähintään vuoden välein.

Säännöllinen sähkösopimusten kilpailuttaminen varmistaa, että kuluttajille on aina saatavilla mahdollisimman edullinen sähkösopimus.

Miten sähkösopimus voidaan kilpailuttaa?

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppoa ja sen voi tehdä itse netissä pyytämällä tarjouksia sähköyhtiöiltä. Kun tarjous on saatu, vertaile tarjouksia muiden sähköyhtiöiden kesken ja muista vertailla kaikki seuraavat asiat:

  • Sähkön kilowattihinta
  • Sopimuksen pituus
  • Kiinteähintainen vai pörssisähkö
  • Perus- ja kuukausimaksut

Mieti samalla, millainen ratkaisu olisi ideaali omaan kohteeseesi. Huomaa, että joskus sähköyhtiöillä on määräaikaisia tarjouksia uusille asiakkaille: näitä hyödyntämällä voit onnistua pitämään sähkölaskun summan mahdollisimman alhaisena.

Yhteenveto

Halvin sähkösopimus voi säästää parhaimmillaan jopa satoja euroja vuodessa. Valitsemalla omaan kohteeseen sopivan sähkösopimuksen varmistat, että saat optimoitua oman sähkönkulutuksen ja pidettyä sähkölaskun summan mahdollisimman alhaisena.

Halvin sähkötarjous löytyy kilpailuttamalla sähköyhtiöt ja vertailemalla tarjouksia. Pyydä sähköyhtiöltä tarjouksia ja vertaile kilowattihintoja, perusmaksuja ja muita kuluja.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä löytyy halvin sähkösopimus?

Lyhyesti sanottuna halvin sähkösopimus löytyy vain kilpailuttamalla ja vertailemalla tarjouksia. Sähköyhtiöt päivittävät sähkösopimuksia jatkuvasti ja paras sähkösopimus riippuu aina loppujen lopuksi asumismuodosta ja sähkönkulutuksen määrästä. Ei ole olemassa yhtä sopimusta, joka olisi paras ja halvin kaikille: näin ollen kuluttajien pitää miettiä omaa sähkönkulutusta ja valita sen perusteella itselle sopiva sähkösopimus.

Miten saa halvan sähkön siirtohinnan?

Sähkön siirtohinta määräytyy aina paikallisen sähkönsiirrosta vastaavan yrityksen hinnaston mukaan, joten sähkön siirtoon liittyvää hintaa ja sen veroja ei voi kilpailuttaa. Sen sijaan kuluttaja voi kilpailuttaa sähkön kilowattihinnan ja sähköyhtiöiden marginaalit ja perusmaksut.

Kuinka usein sähkösopimusten hinnat muuttuvat?

Sähkösopimusten hinnat muuttuvat säännöllisesti ja usein melko sutjakkaassa tahdissa, ja hinnat riippuvat aina sähköyhtiöstä. Sähkötarjousten hinnat voivat muuttua parhaimmillaan jo parin kuukauden välein. Tämän takia sähkösopimusten kilpailuttaminen kannattaa tehdä usein, vähintään vuoden välein tai viimeistään silloin, kun oma voimassaoleva sopimus tulee päätökseen.

Copyright © 2022 Sähkön-Hinta.fi