Ota yhteyttä meihin

Blogi

Paljonko maksaa omakotitalon sähkö?

Omakotitalon sähkönkulutus ja sen hinta puhututtaa monia. Varsinkin ison perheen sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus on suurta, eritoten talvella, ja näin ollen myös pienetkin muutokset sähkön hinnassa voivat olla merkittäviä sähkölaskun kannalta.

Julkaistu

päällä

Omakotitalon sähkönkulutus hinta

Kuten jokaiseen kotiin, tulee myös omakotitaloon tehdä sähkösopimus, jotta saat kotiisi sähköä. Verrattuina muihin asumismuotoihin, omakotitalossa sähkönkulutus on tyypillisesti muihin asumismuotoihin verrattuna suurempi. Sähkö voi olla omakotitaloissa yksi suurimmista asumiskustannuksista, siksi sähkösopimusten kilpailutus on erittäin tärkeää.

Tänä päivänä on tarjolla useita vaihtoehtoja sähkösopimuksiin, eri tavoin tuotettua sähköä erilaisilla sopimuksilla. Vaihtoehtoja on niin useita, että voit omakotitalon asukkaana hämmentyä siitä, mikä sähkösopimus on paras valinta juuri sinun kotitalouteesi. Sähkösopimuksia on saatavilla eri tuotantomuodoilla tuotettuna, eri kilowattituntien hinnoilla, perusmaksuilla sekä ilman perusmaksua.

Mistä sähkölasku koostuu?

Sähkölaskun kokonaishinta muodostuu sähköenergian hinnasta, sähkön siirtohinnasta, perusmaksuista sekä sähkön veroista. Näistä vain sähköenergian hintaa voi kilpailuttaa. Sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen sähköyhtiö, joten sähkön siirtohinta vaihtelee paikkakunnittain.

Tavallisesti sähkön perusmaksu on kuukausitasolla alle kymmenen euron luokkaa, jotkin sähkösopimukset tulevat jopa ilman perusmaksua. Tällä perusmaksulla on tarkoitus pitää huolta sähkönjakelusta ympäri vuorokauden ilman katkoksia sekä korjaamaan mahdollisia vaurioita sähköverkossa. Sähkön verot maksetaan valtiolle, sähkön arvonlisävero on tällä hetkellä 24 %.

Mitkä asiat tulee ottaa huomioon sähkösopimusta tehdessä?

Huomioitavaa omakotitalon sähkösopimusta hankittaessa

Oikean sähkösopimuksen valinnassa tulee ottaa huomioon aina omakotitalon sähkönkulutus, tämä on merkittävin asia. Omakotitalon sähkönkulutuksen hintaan vaikuttaa aina ensisijaisesti se, mikä on kotisi lämmitysmuoto. Jos käytössäsi on sähkölämmitys, tulee etenkin sähkönkulutus talvisin olemaan suurta.

Lämmitysmuoto ei ole ainoa asia, joka vaikuttaa omakotitalon sähkönkulutukseen. Sähkön lopulliseen hintaan vaikuttaa niin ikään taloudessa asuvien henkilöiden määrä sekä talon koko. Tästä syystä ei ole olemassa absoluuttista vastausta siihen, paljon omakotitalon sähkönkulutuksen hinta tulee olemaan.

Pystyt kuitenkin vaikuttamaan sähkön hintaan vertailemalla ja kilpailuttamalla eri sopimuksia. Kun kilpailutat sähkösopimustasi, tarkista ensin mikä on sähkönkulutuksesi vuositasolla, koska sähkön hinta voi vaihdella kuukausittain, riippuen siitä minkälaisen sähkösopimuksen haluat solmia.

Omakotitaloon sopii niin ikään määräaikainen kuin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, kunhan kWh- hinta olisi mahdollisimman edullinen. Sähkösopimuksia on erilaisia, ne eroavat toisistaan hinnoittelun, voimassaoloajan ja sopimusehtojen suhteen.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus tehdään aina tietylle ajanjaksolle, voit solmia 12 kk:n, 24 kk:n tai 36 kk:n pituisia sähkösopimuksia. Tälle ajanjaksolle tulet sitoutumaan sähkösopimuksen ehtoihin sekä hintaan. Omakotitaloon määräaikainen sähkösopimus on hyvä valinta silloin, jos löydät sopimuksen, johon on määritelty pitkälle ajalle edullinen hintataso.

Määräaikaiset sähkösopimukset ovat aina kiinteähintaisia koko sopimuskauden ajan. Tämä on huoleton valinta, koska sähkölaskusi tulee aina olemaan saman suuruinen. Joten vaikka sähkön markkinahinnat nousisivat, määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähköyhtiö ei voi nostaa sähkön hintaa, ennen kuin määräaika umpeutuu.

Ota myös huomioon, että jos sähkön markkinahinnat laskevat, se ei tule näkymään sähkölaskussasi. Voit siis joinakin kuukausina maksaa reippaasti yli markkinahinnan, mutta määräaikaisella sopimuksella tulet aina tietämään sähkölaskusi suuruuden. Määräaikaista sähkösopimusta ei voi myöskään irtisanoa ennen määräajan päättymistä. Ainoa poikkeus tähän on muutto, koska harvoin nykyinen sähkösopimus sopii uuteen asuntoosi tai taloosi.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa niin kauan, kuin haluat nimensä mukaisesti. Tämä sopimustyyppi on huoleton valinta, koska se ei sido sinua lainkaan, kuten määräaikainen sähkösopimus. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on siksi huoleton valinta, koska voit aina kilpailuttaa ja vaihtaa sähkösopimuksen, jos löydät paremman ja edullisemman sähkösopimuksen.

Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa on 14 vuorokauden irtisanomisaika. Sähkösopimuksen voi solmia kiinteällä tai vaihtelevalla hinnalla tai pörssisähkösopimuksena. Kiinteähintainen sähkösopimus on helppo vaihtoehto, mutta toisin kuin määräaikaisissa sähkösopimuksissa, sähkön hinta voi muuttua. Sähköyhtiön on ilmoitettava aina hinnanmuutoksista etukäteen.

Hintojen vaihtelu on suoraan yhteydessä sähkön markkinahintoihin. Kun sähkön markkinahinnat nousevat, nousee myös kWh- hinta eli sähkön hinta kuluttajille. Vaihtelevan hinnan sähkösopimuksissa on tyypillisesti toinen hinta kesälle ja toinen talvikuukausille.

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja se voi olla omakotitaloon järkevä ja edullinen vaihtoehto. Pörssisähkön hinta perustuu sähkön kysyntään sekä tarjontaan, joten talvisin pörssisähkö on tavallisesti kalliimpaa kuin kesäisin, koska lämmitykseen kuluu sähköä enemmän.

Pörssisähkön hintaa ei ole määritelty etukäteen, vaan sen hinta perustuu reaaliaikaiseen sähkön kysyntään sekä tarjontaan. Suomi kuuluu yhdessä muiden Pohjoismaiden, lukuun ottamatta Islantia, kanssa Nord Pooliin ja pörssisähköä tuotetaan monin eri tavoin, kuten tuuli- ja vesivoimalla. Siksi esim. Norjan ja Ruotsin sateet vaikuttavat sähkön tarjontaan, vähäsateiset kesät nostavat sähkön hintaa.

Tavallisesti pörssisähkön hinta on edullisinta öiseen aikaan ja viikonloppuisin. Omakotitaloon pörssisähkö voi olla hyvä valinta, jos pystyt käyttämään sähköä vuorokauden halvimmilla tunneilla. Kun valitset pörssisähkön omakotitaloon, huomioi, että sähkön hintoja tulee seurata päivittäin, koska jos käytät sähköä päivän kalleimmilla tunneilla, et tule hyötymään pörssisähköstä.

Omakotitalon tyypillinen sähkönkulutus

Omakotitalon sähkön hinta

Omakotitalon sähkönkulutuksen hinta kannattaa aina kilpailuttaa, jotta saat kotiisi parhaimman ja edullisimman sähkösopimuksen. Sähköenergian hinta liikkuu tavallisesti 5- 7 sentin välillä ja jo yhden sentin ero hinnassa kWh:ssa on omakotitalon sähkökulutuksessa suuri säästö.

Jos vuosikulutuksesi omakotitalossa on 20 000 kWh, yhden sentin hintaero tuo sinulle vuositasolla 200 euron säästön. Tämä tarkoittaa kuukausittaista säästöä noin 17 euroa. Omakotitaloissa merkittävin asumiskustannus sähkön osalta on lähes aina lämmitys, etenkin, jos talossa on käytössä sähkölämmitys. Muuten kodinaskareet, kuten pyykinpesu, ei poikkea muiden asumismuotojen sähkönkulutuksesta.

Omakotitalon sähkönkulutus hinta ei ole yksiselitteinen, siihen vaikuttaa talon ja perheen koon lisäksi talon ikä ja rakenne, miten paljon sähköä kulutetaan sekä kodinkoneiden ja sähkölaitteiden ikä ja kunto. Näistä eroista huolimatta, on olemassa keskimääräisiä arvioita siitä, miten paljon sähköä kuluu ja miten sähkönkulutus jakautuu omakotitaloissa.

Kun 120 neliön omakotitalossa asuu nelihenkinen perhe ja omakotitalo on kaukolämmitteinen, sähkönkulutus on keskimäärin kokonaiskulutuksesta seuraavasti:

 • Jääkaappi ja pakastin noin 8 %
 • Pyykinpesukone ja kuivausrumpu noin 8 %
 • Kodin elektroniikka (TV, radio ym) noin 11 %
 • Ruoan valmistus ja astioiden pesu noin 9 %
 • Sähkösaunan lämmitys noin 14 %
 • Valaistus noin 16 %
 • Muu sähkönkulutus noin 10 %

Toisin on, jos saman kokoinen omakotitalo, jossa asuu neljä henkilöä, on sähkölämmitteinen. Silloin sähkönkulutus jakautuu keskimäärin seuraavasti:

 • Jääkaappi ja pakastin noin 3 %
 • Pyykinpesukone ja kuivausrumpu noin 3 %
 • Kodin elektroniikka (TV, radio ym) noin 4 %
 • Ruoan valmistus ja astioiden pesu noin 3 %
 • LVI- laitteet noin 3 %
 • Sähkösaunan lämmitys noin 5 %
 • Omakotitalon lämmitys 49 %
 • Käyttöveden lämmitys 18 %
 • Valaistus noin 6 %
 • Muu sähkönkulutus noin 4 %

Miten säästää omakotitalon sähkönkulutuksen hinnassa?

On monia keinoja, joilla voit säästää omakotitalon sähkönkulutuksen hinnassa. Merkittävin tekijä on talon lämmitysmuoto sähkönkulutuksessa. Omakotitaloja voi lämmittää sähköllä, maa- tai kaukolämmöllä, ilma-vesipumpulla, poistoilmalämpöpumpulla tai öljyllä. Voit säästää sähkön hinnassa myös, jos omakotitalosta löytyy varaava takka.

Sähkön hintaan vaikuttaa omat kulutustottumuksesi, joilla voit säästää ensisijaisesti. Riippuen sähkösopimuksestasi, voit ajoittaa sähkönkulutuksen vuorokauden halvimmille tunneille. Tämän lisäksi voit säästää sähköä päivittämällä vanhat kodinkoneet ja muut sähkölaitteet uusiin, vanhat sähkölaitteet vievät huomattavasti enemmän sähköä.

Tällä hetkellä suurin osa markkinoilla olevista laitteista on energiatehokkaita, laitteen energiatehokkuus selviää laitteen energiamerkinnästä. Energiamerkinnät ovat luokiteltu A-G, näet heti merkinnästä, kuinka energiatehokas laite on kyseessä ja kuinka paljon sähköä laite keskimäärin tulee käyttämään. A- merkintä on laite, joka hyödyntää parhaiten sähköenergiaa ja taas G- merkintä on huonoin.

Omakotitalon sähkönkulutus hinta on aina suurempi kuin kerros- tai rivitaloasunnoissa. Omakotitaloon kannattaa solmia sähkösopimus, jossa kWh- hinta olisi mahdollisimman edullinen, jotta säästöä sähkölaskussa syntyy. Vertaile ja kilpailuta sähkösopimuksia, jotta löydät juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen omakotitaloosi.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Copyright © 2022 Sähkön-Hinta.fi